Image
De Helling 4 2022
Tijdschrift De Helling
Nummer 4 van 2022
€ 9,90

In dit nummer oa:

GELIJKWAARDIGHEIDSPOLITIEK

De linkse politiek is vaak nogal behoudend en reactief als het op thema’s als discriminatie, emancipatie en migratie aankomt. Hoe kunnen we beleid maken dat iedereen een eerlijke kans op meedoen geeft? En hoe zorgen we ervoor dat daarbij ook de stemmen gehoord worden van hen die buiten de norm vallen?

Het dossier van deze Helling is een warm pleidooi voor gelijkwaardigheidspolitiek. GroenLinks en PvdA hoeven op dit vlak niet terughoudend te zijn, zo leren we: door economisch-linkse posities te combineren met progressief-culturele standpunten kunnen de partijen samen succes boeken.

De veehouderij is een van de meest destructieve activiteiten van de mensheid, volgens schrijver en journalist George Monbiot. In een groot interview pleit hij voor een radicale verandering van de wijze waarop we voedsel produceren en consumeren. Hij heeft hoge verwachtingen van precisiefermentatie: het produceren van vlees- en zuivelvervangers met behulp van micro-organismen. Zo kunnen we veel efficiënter eiwitten produceren, de klimaatcrisis bestrijden en meer ruimte maken voor wilde natuur.

Ook filosoof Baptiste Morizot is een groot voorstander van rewilding. Maar hij vindt het raar dat we over de natuur spreken als een zwak, klein dingetje dat ‘gered’ moet worden. De natuur is zoveel groter dan wij mensen. Laat je vooral meevoeren in zijn gemijmer over baltsende arenden en de ‘orgastische seksualiteit van stuifmeel’.

Verder in deze Helling de visie van Wijnand Duyvendak op links-progressieve samenwerking, een interview met Jacquelien van Stekelenburg over de wederopleving van het activisme, een reportage over toenemende populariteit van het basisinkomen in de ontwikkelingssamenwerking en de opinie van twee onderzoekers over de rol van slimme energiegemeenschappen bij het ontlasten van het overvolle stroomnet. De boekrecensies ontbreken niet en de lezer krijgt maar liefst vier columns voorgeschoteld: van Daniëlle Hirsch, Andrée van Es, Simon Otjes en Noortje Thijssen.

Tell a friend

Populaire abonnementen

Bergen Magazine nr 3 2023 , Bergen Magazine nr 2 2023 , Bergen Magazine nr 5 2023

Bergen Magazine

Vanaf € 19,95
Genoeg 140 , Genoeg 139 , Genoeg 137

Genoeg

Vanaf € 19,95

Geen aanbieding missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang mooie aanbiedingen in je mailbox!