Wolken en warmtestraling: Hoe reageren wolken op de opwarming van de aarde? Dat is belangrijk om te weten omdat wolken de opwarming zelf ook weer beïnvloeden. De ene wolk is de andere niet: hoge wolken hebben een opwarmend effect, lage wolken werken juist afkoelend. Ook de samenstelling van de wolk doet ertoe.
Haperende golfstroom: De Warme Golfstroom transporteert enorm veel warmte van de tropen naar hogere breedtes. Dit zorgt ervoor dat het klimaat in West-Europa milder is dan op dezelfde breedtegraad op het Amerikaanse continent. Door de opwarmende aarde kan de motor van deze cruciale oceaanstroming echter defect raken. Recent onderzoek geeft aanwijzingen over het mogelijke kantelpunt en haar impact.
Extreme wintervloed doet zomerflora goed: De vele winterregen was misschien geen pretje voor ons, maar wel een zegen voor de natuur in Nederland. Zo stroomt er voor het eerst sinds jaren weer water in de Twentse natuurgebieden. Dit geeft behalve verrassende effecten ook mogelijkheden voor de zomerflora.
Groene steden in de groei: Steeds meer mensen gaan in steden wonen. Deze groeiende stedelijke bevolking zal in toenemende mate worden geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme overstromingen, droogte en hittegolven. Groene infrastructuur blijkt een veelbelovende benadering te zijn om deze uitdaging aan te pakken en steden leefbaarder en gezonder te maken.